Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Σφάλμα ο αποκλεισμός Παπουτσή και Τζουμάκα

Στο πρόσφατο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ παρακολουθήσαμε τον αποκλεισμό των άλλων δύο υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος, των κ. Παπουτσή και Τζουμάκα. Ο λόγος για τον οποίον αποκλείστηκαν ήταν η αδυναμία συγκέντρωσης των απαιτούμενων υπογραφών για να μπουν στη διαδικασία. Μάλιστα, και οι δύο υποψήφιοι ζήτησαν να παρακαμφθεί αυτός ο κανόνας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος των πολλαπλών υποψηφιοτήτων. Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για την ανάγκη «πολιτικής» απόφασης, προκειμένου να παρακαμφθεί μια διαδικαστική λεπτομέρεια.

Το αίτημα των Παπουτσή και Τζουμάκα δεν έγινε δεκτό και σε αυτές τις γραμμές εξετάζουμε το γιατί δεν έγινε δεκτό και τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν. Η χώρα βρίσκεται προ των εκλογών και, πιστεύω, έχει σημασία να εμβαθύνουμε στα κίνητρα και τον τρόπο σκέψης αυτών που θα ζητήσουν μεθαύριο την ψήφο μας, έστω κι αν οι ίδιες οι κομματικές διαδικασίες δεν μας αφορούν, δεν μας ενδιαφέρουν.

Ο κ. Βενιζέλος παρέμεινε στην άποψή του ότι «αφού δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, τότε οι αντίπαλοί του δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι». Δεν δέχτηκε την παράκαμψη του διαδικαστικού θέματος και κατά συνέπεια δεν έδωσε την ευκαιρία στους αντιπάλους του να τον ανταγωνιστούν. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για λάθος τακτικής και εξηγώ το γιατί: Κατά τα φαινόμενα (και κατά το αναμφισβήτητο «μέτρημα των κουκιών» που προηγήθηκε) ο κ. Βενιζέλος θα κέρδιζε τη μάχη ακόμα και με αυτούς τους συνυποψηφίους. Παρ΄ όλα αυτά, δεν δέχτηκε να πάρει το ρίσκο του απ΄ ευθείας συναγωνισμού. Μετάφραση: «κρύφτηκε» πίσω από το διαδικαστικό πρόβλημα για να αποφύγει την απ΄ ευθείας αντιπαράθεση. Αυτό μας λέει κάτι για τον «τρόπο του σκέπτεσθαι» του ανδρός που φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος…

Μπορεί βεβαίως να σκέφτηκε ότι πρέπει να αποκλειστούν οι πολλοί υποψήφιοι, με τη λογική ότι η ύπαρξη ενός και μόνον μπορεί να συσπειρώσει το κίνημα γύρω από αυτόν και να μην υπάρχει ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος. Μα, με την κάθετη δημοσκοπική πτώση που έχει το ΠΑΣΟΚ, είναι λίγοι αυτοί που θα σκέφτονταν να εγκαταλείψουν το πλοίο και θα προτιμούσαν να παραμείνουν σε αυτό, μήπως και μπορέσουν να επανεκλεγούν και στην επόμενη Βουλή. Δηλαδή, ακόμα και με στενά, προσωπικά κριτήρια, έχουν οι πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ κάθε λόγο να συσπειρωθούν γύρω από αυτό. Γιατί δεν πιστεύουμε ότι οι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί που κυοφορούνται μπορούν να πάρουν μεγάλα ποσοστά στις επερχόμενες εκλογές! Άρα λοιπόν και πάλι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν έπρεπε να αποκλειστούν οι άλλοι δύο υποψήφιοι, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα επέστρεφαν και πάλι στις «αγκάλες» του κόμματος, μαζί με τους όποιους υποστηρικτές τους.

Οι συνέπειες αυτής της απόφασης είναι πολλές και σημαντικές:

  • Δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο κ. Βενιζέλος ήταν ο πλέον κατάλληλος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (και μελλοντικός πρωθυπουργός;). Αυτό ενδιαφέρει ιδιαιτέρως του ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και εάν αυτοί (οι ψηφοφόροι) σκέπτονται παρόμοια, τότε είναι πιθανόν το ΠΑΣΟΚ να υποφέρει επιπλέον απώλειες στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία. Δηλαδή, η κίνηση Βενιζέλου όχι μόνο δεν συσπείρωσε το κόμμα αλλά ενδεχομένως θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα.

  • Ακόμα κι αν καταφέρει ο κ. Βενιζέλος να ανελιχθεί στον πρωθυπουργικό θώκο, θα υπάρχει για πάντα η «σκιά» του αποκλεισμού των συνυποψηφίων του στις εσωκομματικές εκλογές του 2012. Πώς κανείς εμπιστεύεται έναν άνθρωπο ο οποίος απέφυγε μια βασική αντιπαράθεση (υποτίθεται) ιδεών και αξιών;

  • Έδωσε σημαντικό στήριγμα στους αντιπάλους του για να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον του. Έχασε μια σημαντική ευκαιρία να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι εάν οι Παπουτσής και Τζουμάκας είχαν την ευκαιρία να είναι υποψήφιοι, τότε μετά από το αποτέλεσμα της κάλπης, θα είχαν την «υποχρέωση» να συγχαρούν τον αντίπαλό τους και να δηλώσουν τη στήριξη στο πρόσωπό του «για χάρη της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές». Αυτή η ευκαιρία χάθηκε και είναι μάλλον βέβαιο ότι μετά το πέρας των εσωκομματικών εκλογών θα αρχίσει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων.

    Η απόφαση Βενιζέλου να αποκλείσει τους αντιπάλους του ήταν λάθος τακτικής, το οποίο δεν βολεύει ούτε το κόμμα του αλλά ούτε και τον ίδιο προσωπικά. Απομένει να δούμε εάν το ΠΑΣΟΚ θα υποφέρει επιπλέον απώλειες της εκλογικής του δύναμης, από την απόφαση Βενιζέλου και αυτό είναι, νομίζω, σημαντικό για όλους εμάς ακόμα και σε αυτή την εποχή της στροφής του μέσου πολίτη μακριά από κόμματα και πρόσωπα, λόγω των δεινών που υποφέρει. Δεν παύουν αυτοί να είναι το «γκουβέρνο» μας και – αν μη τι άλλο – πρέπει να τους προσέχουμε και να τους αξιολογούμε κάθε στιγμή.
  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου