Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Η δήθεν διόρθωση του Χαρατσιού

Νέος τραγέλαφος με τη διόρθωση του Ενιαίου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων (κοινώς "χαράτσι").

Εάν, λέει, έχετε λάθος στα τετραγωνικά του ακινήτου σας, θα πρέπει να υποβάλλετε υπεύθυνη δήλωση (σωστά μέχρι εδώ) αλλά και να επισυνάψετε πρόσφατο τοπογραφικό διάγραμμα υπογεγραμμένο από μηχανικό.

Η επισύναψη του "επίσημου" Ε9 που υποβάλλουμε στην εφορία δεν είναι αποδεκτή. Επίσης, αποδεκτά δεν είναι τα συμβόλαια με τα οποία αποκτήσατε το ακίνητο (π.χ. δωρεά εν ζωή, πωλητήριο συμβόλαιο κ.λπ.) διότι, λέει, όλα αυτά προκύπτουν "κατά δήλωση" του ιδιοκτήτη και συνεπώς, συμπληρώνω εγώ, μπορεί να είναι ψέματα!!! Γι'αυτό, ύποπτε φορολογούμενε θα σε υποβάλλουμε σε νέο "χαράτσι", πάνω από το γνωστό χαράτσι: Να τα δώσεις (ή να τα χώσεις?) σε μηχανικό για να σου βγάλει το πολυπόθητο "χαρτί" για να πας στο Δήμο σου και να διορθώσεις το λάθος ΤΟΥΣ!!!

Προσέξετε την παράνοια:
α) Πρέπει να πληρώσεις ένα πολλαπλάσιο ποσό σε έναν μηχανικό για να διορθώσεις ένα λάθος το οποίο δεν ήταν ποτέ δικό σου!
β) Το ποσό που θα πληρώσεις στον μηχαχνικό (συν το χάσιμο χρόνου σου, συν τις βενζίνες για τη μετακίνηση στην επαρχία, αν εκεί είναι το ακίνητο) θα είναι πολλαπλάσιο από το όφελος της διόρθωσης του λάθους ΤΟΥΣ (μερικά δεκάρικα ευρώ για ένα τυπικό, μικρό ακίνητο, ίσως?)
γ) Τα επίσημα έγγραφα που έχει υποβάλλει στην αρμόδια εφορία και φορολογείσαι βάσει αυτών, δεν είναι αποδεκτά. Από ποιούς? Από το Δήμο και τη ΔΕΗ. Έναν ΟΤΑ και μια εταιρεία!
δ) Όλα αυτά προκύπτουν από λάθη που έκανε είτε ο Δήμος είτε η ΔΕΗ (δεν μας ενδιαφέρει ποιός ακριβώς) με σκοπό να εισπράτονται επί σειράν ετών αυξημένα δημοτικά τέλη και φόροι. Και τώρα, πρέπει ο... "δαρμένος" να ασχοληθεί με το ξέπλεγμα του μίτου!!!

Ερωτώ: Τα στοιχεία των ακινήτων μας (ειδικά των ηλεκτροδοτούμενων - ας πούμε ότι για τα απομακρυσμένα αγροτεμάχια υπάρχουν ζητήματα...) είναι γνωστά (στην εφορία, στο taxisnet κ.λπ.). Γιατί δεν αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση από τον κοσμάκη και μετά (βάσει ΑΦΜ και διεύθυνσης ακινήτου) να γίνει αυτόματη διόρθωση των "χαρατσιών" με σύγκριση με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων της πολιτείας?...

Θα έλεγε κανείς ότι και πάλι το "κράτος" έκανε το θαύμα του. Έφτιαξε μια διαδικασία δεδαλώδη η οποία πάσχει σε βασικά σημεία της. Μήπως όμως το σκεπτικό είναι άλλο? Μήπως το σκεπτικό είναι να γίνει τόσο παράλογη και ασύμφορη η όλη διαδικασία ώστε σχεδόν κανείς να μην ασχοληθεί με τη διόρθωση. Και να συνεχίσει να πληρώνει όχι μόνο ΧΑΡΑΤΣΙ αλλά και αυξημένο πέραν των όσων καθορίζει ο "νόμος".

Αιδώς Αργείοι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου