Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ένας δρόμος προς την ανάκαμψη



Ονομάζω το post αυτό «Ένας δρόμος προς την ανάκαμψη» και όχι «Ο δρόμος» διότι αφ’ ενός η συνταγή δεν είναι μια, εφ’ εταίρου θα ήθελα να σχολιάσω ένα ζήτημα το οποίο δεν άπτεται οικονομικών μεγεθών, βαθυστόχαστων προβλέψεων και ιδιαίτερων πολιτικών ελιγμών. Να φέρω στο τραπέζι της συζήτησης το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, οι απλοί πολίτες και εργαζόμενοι προκειμένου να βοηθήσουμε στην περίφημη «ανάκαμψη».

Η σημερινή μου παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι σαν λαός τείνουμε ορισμένες φορές να είμαστε αναβλητικοί και διστακτικοί. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μας ωθούν να λαμβάνουμε αποφάσεις πιο «αργά» ή πιο «μετά». Είναι συνηθισμένη απάντηση «ας το δούμε από εβδομάδα» ή «αφήστε να το ξανασκεφτούμε» ή «τώρα η εποχή δεν είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους ανοίγματα» κ.λπ. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο υπάρχει και σε άλλους λαούς (κυρίως Ευρωπαϊκούς) οι οποίοι θέλουν ή τείνουν να είναι προσεκτικοί και να επανεξετάζουν τα ζητήματα (προσφάτως η κα. Μέρκελ «ομολόγησε» σε συνέντευξή της ότι και αυτή κάπως έτσι λειτουργεί). Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τους βορειοαμερικανούς, οι οποίοι όταν βλέπουν μια ευκαιρία, συνήθως την υλοποιούν ή έστω την κυνηγούν τάχιστα…

Σε ό,τι αφορά εμάς, τους Έλληνες, τους ιδιώτες που θέλουν ή σχεδιάζουν να κάνουν ορισμένες εργασίες ή αγορές ή επενδύσεις (για το σπίτι τους, το αυτοκίνητό τους κ.λπ.) αλλά και αυτούς που εργάζονται ως στελέχη επιχειρήσεων ή σε άλλες θέσεις ευθύνης, ο όρος «ανάκαμψη» έχει μια ιδιαίτερα σημαντική διάσταση: Αυτή των γρήγορων αποφάσεων και της ταχείας ενέργειας. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι καθημερινές αποφάσεις μας (ή μη-αποφάσεις μας) ξεκινούν (ή αναβάλλουν) νέες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της ανάκαμψης. Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να αρχίσει να ενεργεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και να προσπαθήσει μόνος του να βγει από το λήθαργο που ενδεχομένως τον έχει «ρίξει» η γενικότερη κατάσταση.

Αν χρειάζεστε ένα καινούριο αυτοκίνητο διότι το παλιό σας χάλασε, τότε πηγαίνετε να αγοράσετε. Σήμερα!
Αν έχετε μια επιχείρηση που διαβλέπει προοπτικές επέκτασης, ξεκινήστε το νέο επενδυτικό σας σχέδιο. Σήμερα!
Αν πρέπει να στοκάρετε προϊόντα για να είσαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό, κάντε το. Σήμερα!
Αν πρέπει να δώσετε εκπτώσεις στον τιμοκατάλογό σας για να τονώσετε τις πωλήσεις σας, κάντε το. Σήμερα!
Αν είστε δημόσιος υπάλληλος που αναμένεται από εσάς η έγκρισή σας για το α ή το β θέμα, εγκρίνετέ το. Σήμερα!

Η οικονομική δραστηριότητα θα δεχτεί δυναμωτικές ενέσεις από το «κράτος», τους «νόμους», τις «φορο-ελαφρύνσεις» κ.ο.κ. αλλά πρέπει και εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας να βοηθήσουμε, συνεισφέροντας με την ενέργεια και την αποφασιστικότητά μας.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου